femjelek | Szilvia ötvös kft

Mik azok a fémjelek?

Biztosan találkoztak már nemesfémekbe préselt motívumokkal, számokkal. Ezek a fémjelek. ezekhez a fémjelekhez szeretnénk útmutatást adni cikkünkkel. Ezek a fémjelek országonként változhatnak.

Fontos tudni, hogy színaranyból nem készítenek ékszert, mert az túlságosan lágy ahhoz, hogy tartósan viselhető legyen. Ezért, hogy keményebbé s egyben ellenállóbbá is tegyék, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet adnak. Ennek aránya határozza meg azt, hogy hány karátos az arany.

A forgalomba hozható arany- és ezüsttárgyak finomságát 4 fokozatban állapították meg.

  • 916 ezredrész = 91,6 % aranytartalom = 22 karát
  • 750 ezredrész = 75,0 % aranytartalom = 18 karát
  • 585 ezredrész = 58,5 % aranytartalom = 14 karát
  • 375 ezredrész = 37,5 % aranytartalom = 9 karát

Az ötvöző fém ezüst, réz vagy palládium. Az ezekkel a fémekkel való keverési arány adja meg az arany színét, amely lehet sárga, vörös, vagy akár rozé is. Sokan - tévesen - úgy vélik, hogy a 14 karátos arany csak vöröses, a 18 karátos pedig sárga. Ez így nem igaz, mert ma már minden színárnyalatból bármilyen karátszámú ékszer készülhet.

Vásárlás előtt ezért érdemes megkeresni az ékszerben a fémjelet és ellenőrizni, hogy valóban azt aminőséget tartjuk a kezünkben amit gondolunk.

A magyar fémjel beütését 1867 óta törvény rendeli el. Ez a vevőnek garancia arra, hogy valóban azt vásárol, amit szeretne. Az utcán, kapualjakban "alkalmi áron" kínált hamisítványokon általában nincs fémjel, vagy ha van, az hamis. Ám a hamis fémjel jól megkülönböztethető a valóditól. Érdemes tehát alaposan ismerni a nemesfémjelzéseket, ha ékszert szeretnénk vásárolni. A fémjelek minden hivatalos ékszerboltban és ötvösműhelyben ki vannak függesztve. Így nálunk is :) E jelek nélkül az arany ékszer is csak törtarany-áron értékesíthető.

Ha régi vagy külföldi fémjellel találkoznak, érdemes megmutatni egy ékszerésznek, aki próbasavas vizsgálattal és szakkönyvek segítségével meghatározza az ékszer korát, eredetét és finomságát.

Magyarországon 1937-ig az Osztrák-Magyar Monarchia fémjeleit használták. Az 1937 szeptemberében életbe lépett új fémjelzési törvény megváltoztatta az addig elfogadott finomsági fokokat és új rajzolatú fémjeleket vezetett be. A finomságvizsgálatot és a fémjelzést a Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Intézet hatáskörébe utalta.

magyar femjelek