rodiumozás | Szilvia ötvös kft

Az egyedi ékszerkészítés lépései

Manapság rengeteg kész ékszer van a piacon, de nagyon sokan térnek vissza az egyedi ékszerkészítés folyamatához. Nem csoda, hiszen amikor egyedi ékszert készíttetünk, a legapróbb részletekig mi dönthetjük el, hogy mit szeretnénk az ékszeren. Az ékszer anyagától kezdve, a benne lévő drágakőig.

1. Személyes konzultáció

Az első lépés, hogy látogass el üzletünkbe ami egyben ötvösműhely is. Nagyon fontos, hogy személyes legyen a konzultáció, mert bizonyos dolgok telefonon vagy e-mailben nem egyértelműek. Ezen felül, lehet, hogy valami olyan ihletet kapsz, amire addig nem is gondoltál.

2. Fazon kiválasztása

Nagyon sokféle fazonú ékszer létezik. Általában el kell döntened, hogy katalógus, vagy egyéni elképzelés alapján szeretnéd ékszered elkészíttetni. Amennyiben egyéni az elképzelésed, úgy a tervezési folyamat bonyolultabb lehet és többszöri egyeztetést is jelenthet. Ilyenkor, ha szükséges, először viaszból elkészítjük az ékszer másolatát, és csak miután minden részlet tisztázásra került, kezdődik a végső anyag megformálása.

3. Az ékszer anyagának kiválasztása

Az anyagon nagyon sok múlik. Az ékszer színe, értéke és nem utolsó sorban az ékszer ára. Arany és ezüst anyagokból dolgozunk. Az aranynál a szín nagy mértékben függ az arany tisztaságától, amit a karát szám határoz meg. (a karátokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen). De a tisztaságon kívül más tényezők is meghatározzák a színt. Létezik például fehérarany és rozéarany. Ezek mind az arany különböző módú ötvözésével érhetők el. Az ékszert el tudjuk készíteni akár hozott aranyból is, de ha szükséges, akkor tudjuk mi is biztosítani az alapanyagot.

4. Árajánlat készítés

Miután megtörtént a tervezés és az anyag kiválasztása, árajánlatot készítünk. Az ár mindig függ az elképzelés bonyolultságától és a választott anyag árától. Ha hozott aranyból készítjük az ékszert, akkor természetesen az anyagár nem képezi részét az árajánlatnak. Ezen a ponton beszéljük meg az elkészítés idejét is. Általában flexibilisek vagyunk, tehát ha alkalomra kell az ékszer akkor mindent meg szoktunk tenni, hogy időben elkészüljön.

5. Az ékszer elkészítése és átadás

Ezek után már nincs más dolgod, mint hátradőlni, és várni, hogy mi elvégezzük a munkát. Amint kész az ékszer, értesítünk és átveheted a kész ékszert azt az üzletben.

Reméljük ez az útmutató kedvet hozott neked az ékszerkészíttetéshez és hamarosan találkozunk az üzletünkben, hogy egy igazán egyedi ékszert készíthessünk neked, partnerednek vagy valamelyik kedves ismerősöd részére.

Várunk szeretettel az üzletben :) - Az Ötvösműhely munkatársai