Gyuruszukites | Szilvia ötvös kft

Gyűrűtágítás és gyűrűszűkítés

Megeshet, hogy gyűrűnket szűkíteni, vagy esetleg tágítani szeretnénk. Persze ha vásárlás, vagy készíttetés előtt vagyunk, célszerű ujj méretet vennünk, vagy felpróbálnunk a gyűrűt. Ha meglepetésnek szánjuk a gyűrűt, vagy eljegyzésről van szó, akkor ez persze nem egyszerű, de korábbi írásunkban adtunk pár tippet a gyűrű méret levételének kivitelezésére anélkül, hogy a szóban forgó személy bármit is megsejtene. A tippeket itt találjátok:

Tippek eljegyzési gyűrű választáshoz

A gyűrűtágítás és gyűrűszűkítés már régóta foglalkoztatja az ötvösöket. A gyűrűk egyik elkészítésének módja egy úgynevezett lapidírozásos teknikával történik. A lapidírozás során a gyűrűt sok, nagyon vékony arany, vagy ezüst lapocskákból építik fel. Ez teszi lehetővé, hogy a későbbiekben a gyűrű méretén változtatni lehessen. Persze ennek az eljárásnak is megvannak a maga limitációi, de jóval könnyebben lehet a gyűrűket szűkíteni vagy tágítani, mint, ha azokat csak simán egybe öntötték volna.

A karikagyűrű szűkítés, és tágítás folyamatokhoz, egy erre a célra kialakított eszközt használunk, melyet a lenti képen láthattok. A gyűrűk szűkítése, és a gyűrűk tágítása is ezzel a szerkezettel történik abban az esetben ha a gyűrűben nincsen kő. Más gyűrűknél, ha nem túl nagy a méret különbség akkor lehet kalapálással nyújtani, illetve toldani. Ehhez általában plusz anyagra van szükség. Szűkítésnél kivágjuk a gyűrű sínjéből a méretkülönbséget (ezt az anyagot visszaadjuk a megrendelőnek). Vannak olyan kövek, amiket ezekben az esetekben ki kell foglalni, ha erre nincs lehetőség akkor lézeres forrasztással is megoldható a tágítás, vagy a szűkítés.

Előfordulhat, hogy a túl nagy méretkülönbség miatt nem állítható vissza a gyűrű kereksége. Ilyen esetben mindig tájékoztatjuk a megrendelőket!

Ha gyűrűnket a megfelelő méretre szeretnénk módosítani ötvösműhelyünkben készéggel vállaljuk azt. Tekintsd meg az árlistánkat, ahol a legfrissebb árakról tájékozódhatsz a gyűrűszűkítéssel és a gyűrűtágítással kapcsolatban is:

Ötvös Árak